Búcsút mondhatunk az útnyilvántartásnak

havi bérleti és a lízingdíj áfája 50 százalékának levonását választó cégek mentesülhetnek a vállalati autó üzleti és magáncélú használatának elkülönítését előíró útnyilvántartások vezetése alól – ilyen értelmű derogációt ért el a Pénzügyminisztérium Brüsszelben. A szaktárca a vállalkozások bürokratikus terheit csökkentő szabályozás gyors bevezetését ígéri, a lépéstől megugorhat a lízingpiac és az új autók értékesítése is – írja a Világgazdaság.

Sikerrel lobbizott a Pénzügyminisztérium Brüsszelben a hazai vállalkozókért: az Európai Unió derogációt (engedményt) adhat az egységes áfaszabályok végrehajtása alól – legalábbis egy most megszületett uniós tanácsi határozat alapján. Eszerint a nem kizárólag üzleti célokra használt személygépkocsik bérleti díjának és a nyílt végű pénzügyi lízing törlesztőrészletének a levonható áfaösszegét átalányként is meg lehetne állapítani.

A tervek szerint a választható áfaátalány 50 százalék lenne, azaz a használatot megosztó autók után az esedékes bérleti vagy lízingdíj áfatartalmának a felét lehetne automatikusan levonni – ebben az esetben tehát mentesülnének a cégek a szigorú útnyilvántartás vezetése alól – olvasható a vg.hu-n.

forrás:adózóna

Categories: Áfa