Megkurtítanák az adónemek listáját

Reklámadó, ekho, kata, iparűzési adó: az adminisztráció csökkentését szorgalmazzák az adótanácsadók.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Or­szágos Egyesületének alelnöke szerint az utóbbi években nőtt a vállalkozások adóadminisztrációja. Vadász Iván a Világgazdaságnak így reagált arra, hogy a Pénzügyminisztérium államtitkára, Izer Norbert szeptember közepére adótanácsadói tanácskozást hívott össze, amelynek az adóadminisztráció csökkentése is témája lesz. Az egyesület szorgalmazza az iparűzési adót (ipa) és a társasági adót (tao) érintő, december 20-án esedékes adóelőleg-feltöltés eltörlését, mivel az többletmunkát okoz, de bírság kockáztatását is, mivel csupán becsléssel lehet megjósolni az összeget.

Kezdeményezik a mikro- és kkv-minősítés bonyolult szabályainak egyértelműsítését.

A külföldi tulajdonost nem tartalmazó cégcsoporton belüli kkv-tagnál a transzferár-nyilvántartás egyszerűsítését indítványozzák. Javasolják a mikro- és kisvállalkozások mentesítését a reklámadó alól, ha megrendelői a szolgáltatásnak.

gyszerűsítenék az ekhotörvényt, egységesítenék a kulcsokat. Megszüntetnék az ugyanazon katás vállalkozástól számlát befogadó vevőknél az egymillió forint feletti adatszolgáltatást. Kötelezővé tennék, hogy állami, közalapítványi pályázatok, támogatások esetén a kiíró kérdezze le az adózó köztartozás-mentességét, áfastátuszát, előző évi beszámolóját, cégkivonatát, és ezeket ne kérjék becsatolandó dokumentumként. Ha a vevő kérésére online pénztárgépes nyugta kibocsátása után a 100 ezer forint feletti vásárlásról számlát állítanak ki, erről az adatszolgáltatást eltörölnék, mert azt az adóhatóság egyértelműen láthatja.

Az idegenforgalmi adót megszüntetnék, mivel az éves bevételnél nagyobbak a beszedési rendszer költségei. Az áfa alanyi adómentességének értékhatárát 12 millió forintra emelnék fel, így csökkenne a katás vállalkozók adminisztrációja.

Az RSM adóüzletág-vezetője szerint csökkenteni kellene az adónemek számát – ez most több mint ötven. Hegedüs Sándor úgy véli: át kellene gondolni az ipa rendszerét. Sok cégnek, így újonnan letelepedni készülő külföldi társaságoknak is problémát okoz, hogy az ipa bizonyos esetekben nagyobb teher, mint a tao. A szolgáltató szektor nagy részét – IT-cégeket, szolgáltatási központokat is – hátrányosan érinti ez a szabályozás, mert nincs vagy alig akad adóalapot csökkentő tételük. Pozitívnak tartja azt a módosítást, hogy beruházás esetén a jövő évtől lehetőségük van cégeknek – önkormányzattól függően – az ipa mérséklésére.

Forrás: világgazdaság

 

Categories: Adózás rendje