Egyre kevesebben tudnak áfát csalni

Sikertörténetnek nevezte az áfacsalások elleni küzdelemben az online pénztárgépek bevezetését Sors László, a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkára, aki a Növekedés.hu portálnak adott interjúban arról is beszélt, hogy az élelmiszerautomaták NAV-hoz való bekötése is már napi 70 millió forint feletti forgalomról küld adatokat az adóhatóságnak.

A július 1-jétől elindított online számlázásnak is az a célja, hogy fehérítse a gazdaságot és visszaszorítsa az adócsalásokat. Ezt egészíti ki a NAV szolgáltatásaként az ingyenes Online Számlázó, amellyel az online adatszolgáltatás is teljesíthető. A fejlesztéssel nagy mennyiségű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé a NAV számára, így hatékonyabb a kockázatkezelés – mondta.

Júliusban még nem szankcionálta az adóhatóság, ha az adózó elmulasztotta az online adatszolgáltatást, de regisztrált a rendszerben, és az adatokat július végéig utólag megküldte – mondta az államtitkár. Szavai szerint augusztustól továbbra is az a mérvadó a szankcionálás során, hogy az adózó minden tőle telhetőt megtett-e az adatszolgáltatás teljesítése érdekében. Különösen, hogy regisztrált-e a rendszerbe, vagy a szükséges fejlesztéseket elindította-e. Augusztus 13-áig 270 818 adózó regisztrált az online számla rendszerben.

Az Európai Bizottság tanulmánya alapján a magyarországi becsült áfaadórés – a költségvetésből kieső áfabevétel – mértéke a 2014. évi 17,04 százalékról 13,74 százalékra csökkent, a cél a 10 százalék alatti áfaadórés. Az onlineszámlarendszer azzal, hogy valós idejű adatokhoz jut az adóhatóság, gyorsan kiszűrhetővé teszi a jogsértő magatartást – hangsúlyozta Sors László.

Jelenleg több mint 150 ezer pénztárgépből, naponta átlagosan 30 milliárd forintról érkezik értékesítési adat az adóhatósághoz, eszerint a 2018. évi forgalom eddig meghaladta a 6640 milliárd forintot is.

Hasonlóan nagy léptékű változás volt az élelmiszerautomaták beazonosítását lehetővé tevő felügyeleti egységek 2018. június 30-áig kötelező beszerelése, amelyek forgalmi adatokat továbbítanak az adóhatóság felé. A piaci szegmens értékesítéséről eddig nem álltak rendelkezésre adatok, most azonban időszakosan az egyes napokon 70 millió forint feletti forgalomról kapott információk az adóbevételek növekedését, a gazdaság fehérítését szolgálják – ismertette az államtitkár.

Elmondta azt is, hogy augusztusban a bevallásuk alapján alvó, azonban a kül- és belföldi kontrolladatok tanúsága szerint tevékenységet folytató cégeket ellenőrzi a NAV, a közeljövőben pedig a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlását, az őstermelőket, a társasági adóalap- és adókedvezményeket, az innovációs járulék, rehabilitációs hozzájárulási kötelezettség teljesítését, valamint a munkaerő-kölcsönzést vizsgálja.

Forrás: adózóna

Categories: Áfa