Csökken a szocho jövőre!

Jövőre 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho) – közölte az MTI tudósítása szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mai sajtótájékoztatóján. A miniszter szerint a jelenlegi béremelkedési ütem mellett nehezen képzelhető el olyan forgatókönyv, hogy ne legyen meg idén a szochocsökkentéshez szükséges 6 százalékos béremelkedés.

A bér- és a gazdasági növekedést szolgálja, valamint adócsökkentést is tartalmaz az Országgyűlés által múlt héten elfogadott 2019-es költségvetés – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Jelenleg 327 ezer forint a bruttó átlagbér ma Magyarországon, 2010-ben 202 ezer forint volt az átlagbér, azaz nyolc év alatt 65 százalékkal, ami szerinte szép teljesítményt.

Úgy összegzett: azt szeretnék, hogy ha hosszú távon is a magyar költségvetési politika jellemzője lenne kiegyensúlyozott, stabil, konzervatív költségvetés és a maastrichti kritériumoknak való megfelelés.

Arra a kérdésre, hogy foglalkozik-e a parlament ősszel a cafeteriarendszer szabályozásával, a miniszter elmondta, a kormány véglegesnek tekinti a cafeteria múlt héten elfogadott új szabályozását.

Beszélt arról is, reméli, hogy 2019. január 1-jével emelkedik a köztisztviselők illetménye, elsősorban a központi minisztériumi állományé – folytatta –, de reméli, szélesebb körre is kiterjeszthető az emelés. Gulyás Gergely hangsúlyozta, egyelőre még csak tervek vannak, a kormány nem döntött. Szerinte jelenleg a megfelelő színvonalú munkaerő alkalmazása miatt mindenki keresi a törvényi kiskapukat, de ez nem jó megoldás.

Hozzátette: a jó megoldás az lenne, ha a jelenleginél nagyobb szabadságot adnának a vezetőknek a fizetés meghatározásakor, emellett bértömeg-gazdálkodásra kell átállni. A tervek szerint a bértömeg akár 20 százalékkal is nőhet – jegyezte meg. A teljesítményértékelést firtató kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta: meglátják majd, hogy lesz-e ilyen, mivel nagyon nehéz megvalósítani.

Forrás: MTI/adózóna

Categories: TB